Aγιουρβέδα 

Θεραπείες με την υπογραφή της φύσης!

Οι θεραπευτικές μέθοδοι της Αγιουρβέδα αποτελούν μια εξαιρετική επιλογή για την απελευθέρωση των συμπτωμάτων του άγχους και της έντασης, τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και την αποτοξίνωση του σώματός μας με φυσικό τρόπο.

Η Αγιουρβέδα (Ayurveda) είναι ένα πανάρχαιο ινδικό σύστημα ιατρικής που αντιμετωπίζει ολιστικά τον άνθρωπο και στοχεύει στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση των ασθενειών και των δυσάρεστων συμπτωμάτων σε όλα τα επίπεδα. Επίσης, επιδιώκει τη διατήρηση της υγείας μέσω της χρήσης φυσικών βοτάνων, ανθέων και ριζών, δώρα που μας έχει προικίσει η μητέρα φύση. Η Αγιουρβέδα είναι σανσκριτική λέξη και μεταφράζεται ως «Η επιστήμη της ζωής», από το «ayuh» που σημαίνει «ζωή» και το «veda» που σημαίνει «επιστήμη». Στόχος της Αγιουρβέδα είναι να αποκτήσει ο άνθρωπος τέλεια υγεία σε φυσικό, συναισθηματικό, νοητικό και πνευματικό επίπεδο.

Σε κάθε άνθρωπο υπάρχει ένας τόπος χωρίς ασθένειες, ένας τόπος όπου δεν νιώθει ποτέ πόνο και όπου δεν μπορεί να γεράσει ή να πεθάνει. Όταν πηγαίνετε σε αυτόν τον τόπο, οι περιορισμοί που όλοι αποδεχόμαστε παύουν να υπάρχουν, ούτε καν υπολογίζονται σαν πιθανότητα. Αυτός ο τόπος ονομάζεται «τέλεια υγεία».

Δρ. Ντίπακ Τσόπρα — Διάσημος ενδοκρινολόγος και γιατρός της Αγιουρβέδα

Οι doshas & τα σημεία marma

Η αγιουρβεδική φιλοσοφία είναι βασισμένη στις ιδιότητες των τριών ντόσας (doshas): Βάτα (Vata), Πίττα (Pitta), Κάφα (Kapha), οι οποίες αποτελούν τη βασική δομή των στοιχείων του ανθρώπινου σώματος.          Οι doshas συμβάλλουν στη διατήρηση της ισορροπίας στο σώμα μας και κάθε σύμπτωμα που έχουμε στο φυσικό μας σώμα είναι αποτέλεσμα διαταραχής των doshas. Μεταξύ του νου και του σώματος υπάρχει ένας χώρος όπου η σκέψη μετατρέπεται σε ύλη και αυτόν τον χώρο καταλαμβάνουν οι τρεις doshas. Κάθε φορά που συμβαίνει κάτι στον νου μας, αυτό καθρεφτίζεται στο σώμα μας. Η αναλογία των τριών doshas καθορίζει τον αγιουρβεδικό τύπο του κάθε ανθρώπου.

Ένα άλλο σημαντικό κομμάτι της αγιουρβεδικής ιατρικής είναι τα σημεία marma (μάρμα). Η λέξη «marma» στα σανσκριτικά σημαίνει «κρυμμένο» ή «μυστικό».  Τα σημεία marma αποτελούν περιοχές του ανθρώπινου σώματος, όπου συναντιούνται δύο ή περισσότερα είδη ιστού, π.χ. αρτηρίες, τένοντες, οστά, αρθρώσεις κλπ. Σε αυτές τις περιοχές μορφοποιούνται ζωτικές θέσεις νευρομυικών κόμβων που είναι πολύ σημαντικές για την διατήρηση της ισορροπίας στον οργανισμό μας.

Υπάρχουν συνολικά 107 σημεία marma «χαρτογραφημένα» τόσο στο εμπρός όσο και στο πίσω μέρος του ανθρώπινου σώματος. Η διέγερση των σημείων marma μέσω των κατάλληλων πιέσεων στο σώμα μας, έχει ως αποτέλεσμα την αποκατάσταση και την εξισορρόπηση σε φυσικό και πνευματικό επίπεδο.

Οι συνεδρίες

Η Αγιουρβέδα περιλαμβάνει μια σειρά από θεραπευτικές μεθόδους ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ανθρώπου. Τέτοιες θεραπευτικές μέθοδοι, μεταξύ άλλων, είναι οι συνεδρίες Αγιουρβεδικού Μασάζ, η Shirohdara (Σιροντάρα) και οι Θεραπείες Vasti (Βάστι). 

Οι αγιουρβεδικές θεραπευτικές συνεδρίες γίνονται πάνω σε ειδικό κρεβάτι μασάζ, με τη χρήση εξειδικευμένων ελαίων της αγιουρβεδικής ιατρικής από φυσικά εκχυλίσματα βοτάνων.

Πριν από την έναρξη της συνεδρίας εντοπίζεται μέσα από τη συμπλήρωση ενός ειδικού ερωτηματολογίου ο αγιουρβεδικός τύπος του δέκτη. Σύμφωνα με αυτόν αλλά και τη θεραπευτική μέθοδο που θα ακολουθηθεί, επιλέγεται και το κατάλληλο έλαιο που θα χρησιμοποιηθεί στη συνεδρία.

 


 

 
Όνομα:
E-mail:
    Αρχική|Ας γνωριστούμε|Όροι Χρήσης|Πνευματικά Δικαιώματα|Επικοινωνία