Θεραπείες Vasti 

alt

Ανακούφιση και φροντίδα

με ειδικά «θεραπευτικά δοχεία»

alt

Οι θεραπείες Vasti είναι μια σειρά θεραπευτικών μεθόδων της Αγιουρβέδα που δρουν καταλυτικά στην αντιμετώπιση του πόνου και των δυσάρεστων σωματικών συμπτωμάτων, σύμφωνα με τις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε ανθρώπου. 

Πρόκειται για θεραπείες που επικεντρώνονται σε πολύ ιδιαίτερα και ζωτικά κέντρα marma (μάρμα) πάνω στο ανθρώπινο σώμα. Σκοπός των θεραπειών Vasti είναι να αντιμετωπίσουν δραστικά τον πόνο και γενικά τα δυσάρεστα συμπτώματα στις περιοχές του σώματος του ανθρώπου όπου εντοπίζεται κάποιο πρόβλημα. Επίσης, δρουν θεραπευτικά σε περιπτώσεις συναισθηματικής έντασης και φόρτισης, στο άγχος, στο στρες, στην κατάθλιψη και στις συναισθηματικές διαταραχές. Πρόκειται για θεραπείες που επηρεάζουν τη φυσική λειτουργία του οργανισμού, αλλά και τη συναισθηματική και νοητική λειτουργία του ανθρώπου.Η λέξη «Vasti» (Βάστι) στα σανσκριτικά σημαίνει «δοχείο».     

Πριν την έναρξη κάθε θεραπευτικής συνεδρίας Vasti πλάθεται από τον ειδικό σύμβουλο ένα δοχείο από χειροποίητο ζυμάρι το οποίο και τοποθετείται στην κατάλληλη περιοχή του σώματος του δέκτη ανάλογα με το πρόβλημα που αντιμετωπίζει. Μέσα σε αυτό το δοχείο στη συνέχεια χύνεται ζεστό το κατάλληλο αγιουρβεδικό έλαιο.

Το χειροποίητο δοχείο διατηρεί συγκεντρωμένο και ζεστό το έλαιο στη συγκεκριμένη περιοχή του σώματος για όσο χρειάζεται ώστε να απορροφηθούν οι θεραπευτικές του ιδιότητες. Έπειτα, ανάλογα τη θεραπεία ακολουθούν θερεπαυτικές κινήσεις πίεσης και μάλαξης στην περιοχή για την επιπλέον ανακούφιση του ανθρώπου.

Στις συνεδρίες των θεραπειών Vasti το αγιουρβεδικό έλαιο που χρησιμοποιείται είναι πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία όπως μαγνήσιο και ασβέστιο, τα οποία ηρεμούν το νευρικό σύστημα. Καθώς ρέει ζεστό, καταπραΰνει τους ταλαιπωρημένους μυς και τους βοηθάει να δυναμώσουν, ενώ παράλληλα, εξισορροπεί τον νου και το συναίσθημα, βοηθάει στη διαχείριση του στρες και συμβάλλει στην καλύτερη ποιότητα του ύπνου.  

Τα είδη των θεραπειών

Ανάλογα με την περιοχή του σώματος στην οποία τοποθετείται το δοχείο από ζυμάρι, οι θεραπείες Vasti χωρίζονται σε έξι είδη: Kati Vasti (Κάτι Βάστι), Uro Vasti (Ούρο Βάστι), Greva Vasti (Γκρέβα Βάστι), Janu Vasti (Τζανού Βάστι), Nabhi ή Chakra Vasti (Νάμπι ή Τσάκρα Βάστι), Merudandha Vasti (Μερουντάντα Βάστι).

Κati Vasti

Στη θεραπεία Kati Vasti το ζυμάρι τοποθετείται στην κάτω περιοχή της μέσης του ανθρώπου. Η θεραπεία αυτή είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική σε περιπτώσεις πόνων στη μέση, ισχιαλγίας ή δισκοπάθειας. Επίσης, καταπραΰνει τους πόνους στα νεφρά, καθώς και τους πόνους στην περιοχή της κοιλιάς που προκαλούνται από αιτίες όπως είναι η περίοδος ή οι δυσλειτουργίες των εντέρων. Επιπλέον, συμβάλλει στην καλή λειτουργία της ουροδόχου κύστης και ωφελεί σε περιπτώσεις δυσκοιλιότητας ή διάρροιας.

Uro Vasti

Στη θεραπεία Uro Vasti το ζυμάρι τοποθετείται στην περιοχή του στήθους. Η θεραπεία αυτή ενδείκνυται σε περιπτώσεις πόνων στο στήθος, σε αναπνευστικά προβλήματα, όπως είναι το άσθμα, ή σε περιπτώσεις έντονου βήχα. Βοηθάει επίσης σε προβλήματα καρδιάς, αλλά και σε περιπτώσεις κατάθλιψης, άγχους και έντονης συναισθηματικής φόρτισης. Επιπλέον, είναι μια πολύ χρήσιμη θεραπεία για τους καπνιστές, αφού αποσυμφορείται η περιοχή του θώρακα, βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος στους πνεύμονες και διευκολύνεται η λειτουργία της αναπνοής.

Greva Vasti

Στη θεραπεία Greva Vasti το ζυμάρι τοποθετείται στην περιοχή του αυχένα. Η θεραπεία αυτή είναι ιδανική σε περιπτώσεις πόνων ή δυσκαμψίας στον αυχένα, στους ώμους ή στην πλάτη. Επίσης είναι κατάλληλη για την αντιμετώπιση πονοκεφάλων και ιλίγγων. Ακόμα, καταπραΰνει το άγχος, βοηθά στην καλή λειτουργία του θυρεοειδούς, και κάνει καλό στην αυχενική σπονδύλωση και στα μουδιάσματα των χεριών.

 
 

 
Όνομα:
E-mail:
    Αρχική|Ας γνωριστούμε|Όροι Χρήσης|Πνευματικά Δικαιώματα|Επικοινωνία