Στο Φυσικό Σώμα…

Η κίνηση των πνευμόνων αποτελεί την πιο φανερή εκδήλωση της πράνα στο ανθρώπινο σώμα και μέσω του ελέγχου αυτής αρχίζουμε και αποκτάμε έλεγχο και συνείδηση των λειτουργιών του σώματός μας. Με αυτόν τον τρόπο, μαθαίνουμε πώς να αφουγκραζόμαστε το σώμα μας και ερχόμαστε σε ουσιαστική επικοινωνία με τις αληθινές του ανάγκες.

Όταν μιλάμε για έλεγχο, δεν εννοούμε την άσκηση βίας πάνω στο σώμα μας. Δεν πιεζόμαστε ούτε προσπαθούμε να αναπνεύσουμε. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη φιλοσοφία της γιόγκα, η οποία πρεσβεύει τον σεβασμό στο σώμα μας. Ο μαθητής, ύστερα από εξάσκηση συγκεκριμένων τεχνικών, μαθαίνει πώς να  αναπνέει ρυθμικά και συνειδητά.

Με τη βαθιά, την ήρεμη και τη ρυθμική εισπνοή,  το σώμα προσλαμβάνει  περισσότερο οξυγόνο, και στην εκπνοή αποβάλλεται μεγάλο μέρος των τοξινών του. Το νευρικό σύστημα εξισορροπείται, οι μύες χαλαρώνουν, η καρδιά και τα όργανα της κοιλιάς δέχονται ένα τονωτικό μασάζ,  ενώ ο νους αποκτά μεγαλύτερη ηρεμία, συγκέντρωση και διαύγεια. Η κίνηση αποκτά αρμονική ροή και απολαμβάνουμε  τα οφέλη κάθε στάσης. Όταν η αναπνοή συγχρονίζεται με την κίνηση, αποτελεί μία έγκυρη πυξίδα που μας δείχνει μέχρι ποιο σημείο το σώμα μας είναι έτοιμο να εκτελέσει μία στάση, καθώς λαμβάνουμε τα μέγιστα οφέλη από αυτήν, τη δεδομένη στιγμή.

Η εισπνοή και η εκπνοή στις στάσεις πραγματοποιούνται από τη μύτη για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί καθώς εισπνέουμε από τη μύτη, ο αέρας φιλτράρεται και αποκτά τη σωστή θερμοκρασία πριν πάει στους πνεύμονες, και δεύτερον, γιατί εισπνέοντας και εκπνέοντας από τη μύτη μπορούμε να αποκτήσουμε έλεγχο της πράνα στο σώμα μας μέσω της συγκέντρωσης.

Όταν κάνουμε γιόγκα, είναι σημαντικό να αναπνέουμε σωστά στην κάθε στάση, ακόμα κι αν δεν την εκτελούμε τέλεια, και όχι να εκτελούμε τη στάση με υπέρμετρη προσπάθεια, σφίξιμο των μυών ή κράτημα της αναπνοής προκειμένου να την κάνουμε τέλεια. Σε αυτήν την περίπτωση παύουμε να κάνουμε γιόγκα και ξεκινάμε τη μάχη με το σώμα και τον νου μας. Αυτό που είναι τέλειο για τον κάθε έναν κάνοντας γιόγκα είναι η στάση που μπορεί να πάρει το σώμα του και ο νους του τη δεδομένη στιγμή. Όσο η πρακτική συνεχίζεται, η κάθε δεδομένη στιγμή έχει κάτι καινούργιο να προσφέρει. Μία κυτταρική και νοητική ανανέωση, που αναζωογονεί όλα τα επίπεδα της ύπαρξης.



Όνομα:
E-mail: