Οι 5 Αρχές του Ρέικι

Μετά τη δυσάρεστη εξέλιξη στις φτωχογειτονιές του Κυότο, ο Ουσούι κατάλαβε πως παρ’ όλο που είχε θεραπεύσει το σώμα αυτών των ανθρώπων από τα συμπτώματα της ασθένειάς τους, δεν είχε καταφέρει να θεραπεύσει τον τρόπο σκέψης τους, ο οποίος ήταν και το πραγματικό αίτιο της κατάντιας τους. Συνειδητοποίησε ότι είχε παραλείψει να διδάξει την ευγνωμοσύνη ως στάση ζωής. Με αφορμή, λοιπόν, αυτή τη συνειδητοποίηση, ο Μικάο Ουσούι κατέγραψε τις πέντε ηθικές αρχές του Ρέικι!

  1. Μόνο για σήμερα: Μην ανησυχείς.
  2. Μόνο για σήμερα: Μη θυμώνεις.
  3. Τίμα τους γονείς σου, τους δασκάλους σου και τους ηλικιωμένους.
  4. Κέρδιζε τίμια το ψωμί σου.
  5. Δείχνε ευγνωμοσύνη σε κάθε έμβιο ον.

 

Το έργο του και οι πρώτοι μαθητές

Το 1921 ο Ουσούι ίδρυσε μία κλινική Ρέικι στο Τόκιο, όπου παρείχε τη δυνατότητα σε όσους το επιθυμούσαν να θεραπευτούν μέσω του Ρέικι. Ένα χρόνο αργότερα, το 1922, ίδρυσε τον Σύλλογο Ρέικι με το όνομα «Usui Reiki Ryoho Gakkai», όπου και διετέλεσε πρόεδρος. Όταν το 1923 έγινε ένας καταστροφικός σεισμός στην Ιαπωνία, η συμβολή του στη φροντίδα και τη θεραπεία όσων είχαν ανάγκη αποδείχτηκε πολύτιμη και θαυματουργή. Η φήμη του άρχισε να εξαπλώνεται και ο κόσμος να γίνεται όλο και πιο δεκτικός στις θεραπευτικές μεθόδους του. Έτσι, ο Ουσούι ξεκίνησε πλέον να διδάσκει το Ρέικι και να μυεί σε αυτό όσα άτομα ενδιαφέρονταν.

Ο Τζουζίρο Χαγιάσι —ένας συνταξιούχος αξιωματικός και γιατρός του πολεμικού ναυτικού— ήταν ο πρώτος δάσκαλος του Ρέικι και μυήθηκε από τον ίδιο τον Μικάο Ουσούι. Εκείνος με τη σειρά του ίδρυσε μία ιδιωτική κλινική στο Τόκιο, γνωστή ως «Hayashi Reiki Kenkyu-Kai», όπου το Ρέικι χρησιμοποιούνταν για θεραπευτικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς. Εκεί νοσηλεύτηκε και η Χαβάγιο Τακάτα —μία Αμερικανίδα υπήκοος που κατοικούσε στη Χαβάη— η οποία αφού θεραπεύτηκε μέσω του Ρέικι, εντυπωσιάστηκε τόσο πολύ, ώστε ζήτησε από τον Χαγιάσι να την εκπαιδεύσει, για να μυηθεί κι εκείνη στη θεραπευτική τεχνική. Ο Χαγιάσι την εκπαίδευσε και μάλιστα της παρέδωσε και τις σημειώσεις της διδασκαλίας. Μέσω αυτής της γυναίκας, το Ρέικι έκανε αργότερα την εμφάνισή του στη Δύση! Η κλινική του Χαγιάσι έκλεισε λίγο πριν από τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο και ο ίδιος απεβίωσε στις 10 Μαΐου του 1941.

Ο Μικάο Ουσούι ολοκλήρωσε το έργο του στη ζωή το 1926 σε ηλικία 61 ετών. Ο οικογενειακός τάφος του ανακαλύφθηκε στη δεκαετία του 1990 και βρίσκεται στον βουδιστικό ναό Σαϊχότζι.

Οι πληροφορίες που υπάρχουν για τη ζωή και το έργο του Μικάο Ουσούι προκύπτουν από διάφορες διάσπαρτες μαρτυρίες οι οποίες όμως, μετά από τόσα χρόνια δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθούν με ακρίβεια απόλυτα και στο σύνολό τους. Εμείς απλώς μεταφέρουμε κάποιες από αυτές, με κάθε επιφύλαξη.