• Χαρακτηρίζονται από έντονη διαίσθηση (ενίοτε μπορούν να διαβάσουν τις σκέψεις των άλλων), ευφυΐα, δημιουργικότητα, αλλά και συμπόνια για τον συνάνθρωπο. Ακόμη, τα παιδιά αυτά είναι φιλοσοφημένα με ιδιαίτερα πνευματικό χαρακτήρα. Μην απορήσετε, λοιπόν, εάν ακούσετε ένα 7-χρονο παιδί να σας συμβουλεύει ή να ξεστομίζει μία ώριμη και έξυπνη κουβέντα, με αποτέλεσμα φυσικά να σας αποστομώσει!
  • Έχουν συγκεκριμένο σκοπό στη ζωή τους και λειτουργούν κατά κύριο λόγο βάσει αυτού. Ακόμη, έχουν έντονες και αποκρυσταλλωμένες απόψεις. Καλύτερα, λοιπόν, να μην προσπαθήσετε να τα βγάλετε από το στόχο τους, γιατί πραγματικά θα αντιδράσουν. Άλλωστε ο τρόπος που «κινούνται» αλλά και η συμπεριφορά τους μπορεί να έχουν θετική επιρροή σε ολόκληρο το κοινωνικό-πολιτικό μας σύστημα.
  • Έχουν συναίσθηση της αξίας τους και συχνά δίνουν στους γονείς τους να καταλάβουν ποια πραγματικά είναι. Μην το εισπράξετε ως υπεροψία ή θρασύτητα, είναι απλώς αυτογνωσία.
  • Τα εκνευρίζει κάθε πεδίο στο οποίο δεν υπάρχει δημιουργική σκέψη. Ακόμη, τους δημιουργείται υπερένταση με τις φωνές, τους τσακωμούς, αλλά και την αναμονή τους σε κάποια «ουρά»! Τα παιδιά αυτά είναι ικανά να λύνουν εποικοδομητικά τις διαφωνίες τους, καθώς και να δείχνουν αλλά και να ακολουθούν το δρόμο της ειρήνης, σκορπίζοντας ενότητα οπού υπάρχει σύγκρουση!
  • Κάποιες φορές μοιαζουν να είναι αντικοινωνικά άτομα, καθώς νιώθουν ότι διαφέρουν από τους άλλους ανθρώπους και πως δεν τα καταλαβαίνει κανείς. Δυσκολεύονται δηλαδή να βρουν ένα περιβάλλον έκφρασης. Γι’ αυτό βοηθήστε τα να προσαρμοστούν!
  • Υπεραγαπούν τη φύση και τα ζώα.
   

Τα παιδιά Ίντιγκο έχουν ανάγκη από χώρο ελέυθερης έκφρασης, αλλά και από σεβασμό για τον τρόπο που βλέπουν τον κόσμο!

Συμβουλές για γονείς με παιδιά Ίντιγκο

  • Μην προσπαθήσετε να ελέγξετε, να χειραγωγήσετε ή να εξουσιάσετε τα Ίντιγκο παιδιά σας με εργαλεία τη βία ή την τιμωρία. Μην περιορίζετε την έκφρασή τους, διότι αυτό μπορεί να τα οδηγήσει ακόμη και σε επιθετικές συμπεριφορές.
  • Δώστε στο παιδί σας χώρο έκφρασης και σκέψης. Ενθαρρύνετε την ελεύθερη σκέψη και βούληση, δίχως κριτική. Βγάλτε από το λεξιλόγιό σας τις εκφράσεις «Πρέπει» ή «Αυτό που σου λέω εγώ»!
  • Αγκαλιάστε τη διαφορετικότητά τους! Να παρακολουθείτε την ανάπτυξη και την εξέλιξή τους, δείχνοντας παράλληλα εμπιστοσύνη στις ικανότητές τους! Έχει πολύ μεγάλη σημασία να νιώσουν αποδεκτά.
  • Μην τα συγκρίνετε με άλλους ανθρώπους, θεωρώντας πως αυτό θα λειτουργήσει ως έναυσμα για να προχωρήσουν με διαφορετικό, πιο συμβατικό, τρόπο στη ζωή τους!
      

Πράξτε με αγάπη - «όχι» στη σύγκριση!

Οι γενιές των παιδιών Ίντιγκο σαφώς και σηματοδοτούν μια νέα εποχή για την ανθρωπότητα, αλλά φυσικά κάτι τέτοιο δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να δημιουργήσει οποιοδήποτε είδος ρατσισμού απέναντι στα παιδιά τα οποία δεν παρουσιάζουν τα παραπάνω χαρακτηριστικά. Το κάθε παιδί είναι μοναδικό και έχει τον προσωπικό του λόγο ύπαρξης, ο οποίος δεν μπορεί να είναι ανώτερος ή κατώτερος από τον λόγο ύπαρξης κάποιου άλλου ανθρώπου. Απλά, ο καθένας από εμάς χαράσσει τη δική του διαδρομή και αναπτύσσει την προσωπικότητα που θα τον εξυπηρετήσει καλύτερα για την εκπλήρωση του δικού του σκοπού στη ζωή!

Υπάρχει μια σειρά από τεστ στο διαδίκτυο, μέσω των οποίων μπορείτε να ανακαλύψετε εάν το παιδί σας είναι Ίντιγκο ή όχι, αλλά δεν είναι απαραίτητο να τα κάνετε. Σκοπός του άρθρου είναι η πληροφόρηση και η αφύπνιση των γονιών για μια νέα γενιά παιδιών, αλλά και για έναν νέο τρόπο διαπαιδαγώγησης, τον οποίο καλούμαστε να τον ακολουθήσουμε όλοι! Απλά, παρατηρήστε το παιδί σας, κατανοήστε το, νιώστε το, ακούστε τις ανάγκες του και δώστε του όσο χώρο και αγάπη μπορείτε, για να αναπτυχθεί με υγεία σε όλα τα επίπεδα!

Το παρόν άρθρο δημοσιεύτηκε στο μηνιαίο περιοδικό «Γονείς εν Δράσει».

Είστε ελεύθεροι να αναδημοσιεύσετε ολόκληρο ή μέρος του άρθρου με την προϋπόθεση να αναφέρεται το όνομα του αρθρογράφου και η πηγή (www.aeithalia.gr). 



Όνομα:
E-mail: