ΓΟΝΕΙΣ & ΠΑΙΔΙ

Συναισθηματική Νοημοσύνη

Η λογική της καρδιάς!

Από την Κατερίνα Παλαμήδη

Ανακαλύψτε τι είναι η συναισθηματική νοημοσύνη, ποια είναι τα οφέλη της και με ποιο τρόπο μπορείτε να μεγαλώσετε χαρούμενα και ισορροπημένα παιδιά!

Η θεωρία της συναισθηματικής νοημοσύνης (EmotionalQuota) έχει τραβήξει τα φώτα των επιστημόνων στο διάβα του 20ού αιώνα, καθώς έγινε ευρέως γνωστή από τον ψυχολόγο στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ Dr. Goleman.  Ο εν λόγω επιστήμονας, έπειτα από μια σειρά ερευνών, κατέληξε στο συμπέρασμα πως η συναισθηματική νοημοσύνη (EQ) αποδεικνύεται περισσότερο σημαντική (κατά 80%) για την επιτυχημένη πορεία ενός ατόμου, ιδιαίτερα στον επαγγελματικό τομέα, σε σύγκριση με τον δείκτη νοημοσύνη IQ (IntelligenceQuota), ο οποίος καταλαμβάνει μόνο το 20% της επιρροής. Τι είναι, όμως, τελικά η συναισθηματική νοημοσύνη;

Ανακαλύψτε το EQ!

Συναισθηματική νοημοσύνη είναι η ικανότητα ενός ατόμου να αντιλαμβάνεται τα συναισθήματά του, να γνωρίζει με ποιο τρόπο επηρεάζουν τη συμπεριφορά του, να ξέρει πώς να τα διαχειρίζεται, αλλά και πώς να τα εκφράζει. Ακόμη, το άτομο μπορεί να διαφωνεί με το περιβάλλον του χωρίς να συγκρούεται, ενώ παράλληλα είναι σε θέση να κατανοεί ακόμη και τα συναισθήματα των άλλων. Εν ολίγοις, το άτομο που έχει αναπτύξει τη συναισθηματική νοημοσύνη, έχει καταφέρει να συνδέσει τον νου με την καρδιά του και να σκέφτεται με τη λογική της καρδιάς! Το EQ είναι μία ικανότητα την οποία μπορούν να αναπτύξουν όλα τα παιδιά, μεγαλώνοντας στο κατάλληλο περιβάλλον κι έχοντας τα κατάλληλα ερεθίσματα. Μάθετε τα χαρακτηριστικά τα οποία διαθέτουν οι άνθρωποι που έχουν αναπτύξει τη συναισθηματική νοημοσύνη και δώστε στο μικρό σας ένα εργαλείο που θα το βοηθήσει να ακολουθήσει μια πορεία ζωής με ισορροπία αλλά και επιτυχία. 

Βοηθήστε το παιδί σας να γνωρίσει το συναισθηματικό του κόσμο, αλλά και να τον διαχειρίζεται με αυτογνωσία !

Ένας από τους ερευνητές αυτής της νέας γενιάς παιδιών είναι ο συγγραφέας Λι Κάρολ. Ο Λι Κάρολ μέτρησε το μέγεθος, το χρώμα, το σχήμα και την ένταση της φωτεινότητας της αύρας αυτών των παιδιών και σε συνεργασία με τη γυναίκα του, Τόμπερ Τζαν, έγραψε το βιβλίο «Παιδιά σε βαθύ μπλε», των εκδόσεων «Κρύων», όπου μια σειρά από ομιλητές, συγγραφείς και επιστήμονες μιλά για τη χαρισματική αυτή γενιά! Σύμφωνα με την εν λόγω μέτρηση, τα παιδιά Ίντιγκο διέφεραν όχι μόνο ως προς το χρώμα και την έκφραση της αύρας τους, αλλά και ως προς τα γνωρίσματά τους. Ανακάλυψαν, λοιπόν, πως αυτά τα παιδιά έχουν κάτι χαρισματικό. Ας το ανακαλύψουμε μαζί τους!

Χαρακτηριστικά ζωής...

Τα χαρακτηριστικά που διαθέτει και τα οφέλη που αποκομίζει το άτομο που έχει αναπτυγμένη τη συναισθηματική νοημοσύνη είναι τα εξής:

  • Αυτεπίγνωση: Κατανοεί και έχει επίγνωση των συναισθημάτων και των δικών του αναγκών, αλλά και των γύρω του. Επίσης, γνωρίζει ποιες καταστάσεις το κάνουν να αισθάνεται καλά και ποιες να νιώθει άσχημα.
  • Ενσυναίσθηση: Έχει την ικανότητα κατανόησης των συναισθημάτων των συνανθρώπων του και μπορεί να μπαίνει στη θέση τους. Επίσης, σέβεται το γεγονός πως οι άνθρωποι έχουν διαφορετικά συναισθήματα για κάποια πράγματα ή γεγονότα.
  • Αυτοέλεγχος: Γνωρίζει με ποιο τρόπο να ελέγχει αλλά και να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του. Στο πλαίσιο αυτό, το παιδί σας θα είναι σε θέση να προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες και καταστάσεις, και να έχει αυτοπειθαρχία.
  • Πνεύμα συνεργασίας: Έχει κατανοήσει την αξία της ομαδικότητας και ξέρει πώς να συνεργάζεται με τους υπόλοιπους ανθρώπους για την επίτευξη ενός κοινού στόχου. Ακόμα, έχει την ικανότητα να συνάπτει «γερές» φιλικές σχέσεις.
  • Δυναμισμός: Έχει αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στις ικανότητές του, τολμώντας να παίρνει πρωτοβουλίες, ενώ παράλληλα είναι υπεύθυνο σε όσα αναλαμβάνει.
  • Ψυχραιμία: Διαχειρίζεται με ηρεμία τις διαφωνίες και ξέρει πώς να επιλύει τις συγκρούσεις.

Ξέρει καλά πώς να επικοινωνεί με τον κοινωνικό του περίγυρο και με ποιο τρόπο να γνωστοποιεί τις προθέσεις του.

Τέλος, το άτομο που έχει αναπτύξει συναισθηματική νοημοσύνη, έχει τη στόφα ενός ηγέτη και είναι αισιόδοξο για τη ζωή!Όνομα:
E-mail: